BEWEGING ZET ALLES IN BEWEGING!

Iedereen aan de wandel!

Ja, dat zou echt heel mooi zijn. Het is zo gemakkelijk. Als je de deur uitloopt start jouw motor meteen en begint met energieverbruiken. Je hartslag verhoogt, je spieren worden aan het werk gezet, je ademhaling wordt dieper en het is zelfs beter dan een paar keer intensief sporten.

Ja, je moet er wel iets eerder voor uit je bed maar je begint je dag al goed met deze work-out. Het kost je niets en je kunt het op elk moment van de dag doen. Je loopt minder kans op blessures dan met hardlopen wat zeker speelt bij overgewicht.

Laat ik eens alle positieve dingen op een rijtje zetten als je een half uurtje per dag wandelt;

  • Wandelen heeft dus een positief effect op je gewicht.

Als je dagelijks een wandeling maakt dan verklein je het risico op overgewicht. Zeker als je vóór het ontbijt gaat dan activeert het je lichaam en zet het de verbranding iets hoger. Met een uurtje wandelen verbrandt je ongeveer 240 kilocalorieën en dat is weer mooi meegenomen!

  • Wandelen verlaagt het risico op diabetes.

We bewegen met z'n allen steeds minder door meer tijd door te brengen met de TV, onze mobiel, etc .Na langere tijd zitten neemt de insulinegevoeligheid af en daarmee de kans op diabetes toe. Met een dagelijks wandelingetje verlaag je het risico op diabetes met 58%. Ook als je al diabetes hebt dan heeft het zeker zin om te gaan wandelen.

  • Wandelen is goed voor hart en bloedvaten.

Wist je dat met 1x per week een uur wandelen het risico al daalt op hartproblemen! Door te wandelen daalt de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Als je wandelt heb je echt Hart voor jouw Hart.

  • Wandelen verbetert je nachtrust.

Wandelen ontspant! Zeker als je een stresskip bent, slecht slaapt of vaak wakker bent 's nachts dan kan wandelen voor een beter dag- en nachtritme zorgen. Hierdoor slaap je dus makkelijker in en door.

  • Wandelen versterkt je botten en spieren.

Regelmatig wandelen heeft een positief effect op je kraakbeen. Als je weinig beweegt dan wordt het kraakbeen dunner en krijg je uiteindelijk meer last van je gewrichten. Met regelmatig wandelen belast je je botten waardoor ze sterker worden en bouw je nieuw botmassa op. Een aanrader dus voor vrouwen in de overgang!

  • Wandelen ontspant en zorgt dat je minder piekert.

Vooral als je wandelt in het bos, door een park of in een ander stukje groen en om je heen kijkt, je zintuigen de ruimte geeft dan brengt dat je in echte ontspanning. Je loopt de stress er met een half uurtje per dag gewoon uit! 

  • Wandelen bouwt je conditie op!

Als je bijvoorbeeld overgewicht hebt en niet in heel goede conditie bent dan moet je natuurlijk niet gelijk voor de 10 kilometer gaan wandelen. Nee, je bouwt de tijd en afstand geleidelijk op zodat het goed vol te houden is en leuk blijft. Begin gewoon met een kwartiertje zo'n 3x per week. Wanneer dit goed loopt dan kun je het langzaam opbouwen tot 4 a 5 keer per week en daarna loop je wat langere afstanden. Met wandelen vergroot je het vermogen van je longen om zuurstof op te nemen en zul je je al binnen een week veel fitter voelen.

  • Wandelen is goed voor je humeur.

Als je niet lekker in je vel zit dan wil je misschien het liefst de hele dag in je bed blijven liggen. Toch is wandelen de beste therapie op zo'n moment. Door te bewegen maak je serotonine aan, het gelukshormoon en voel je je na het wandelingetje een stuk vrolijker en positiever.

  • Wandelen heeft een positief effect op je geheugen.

Als je je hele leven lichamelijk en geestelijk actief vermindert de kans op Alzheimer met zo'n 20 tot 50 procent. Ook voor mensen met dementie is wandelen heel gezond. Door te wandelen werkt het geheugen beter.

  • Wandelen verkleint de kans op kanker.

Wandelen zou de overlevingskansen van mensen met darmkanker vergroten als ze dagelijks minimaal een uur wandelen. Daarnaast zou wandelen de kans op darm-, borst- en baarmoederhalskanker verkleinen.

Bron; fysioholland.nl

Is wandelen dan het wondermedicijn?

Een wondermiddel gaat misschien wat ver maar het is zeker een mooi ingrediënt samen met een gezonde voeding die biologisch, zonder e-nummers en additieven is. En uit te zoeken wat jij goed verteert.

Stress is misschien wel het meest bedreigend voor een goede gezondheid en dan bedoel ik vooral ongezonde stress. Wandelen en goede voeding helpen zeker stress te verminderen dus dragen ze bij aan een goede gezondheid.

Wat misschien wel het allerbelangrijkste is is genieten van wie je bent en wat je doet. Je passie volgen, werk doen dat je leuk vindt. Genieten dus van het leven!

Misschien leuk om eens tijdens het wandelen te bedenken en te voelen welke ingrediënten jij nodig hebt voor een goede gezondheid!!